Terwijl de beslissingen in de groepsfase van de Champions League nog moeten vallen, wordt woensdag in het Franse Nice afgetrapt voor het wereldkampioenschap voor clubs. AS Monaco, de kampioen van gastland Frankrijk, neemt het woensdag op tegen het Nieuw-Zeelandse Auckland City, de kampioen van Oceanië. De winnaar speelt zaterdag in de kwartfinales tegen het Mexicaanse Monterrey. Het Egyptische Al Ahly en het Chinese Guangzhou Evergrande staan tegenover elkaar in de tweede kwartfinale.
Titelfavorieten Bayern München en het Braziliaanse Atlético Mineiro zijn automatisch geplaatst voor de halve finales en stromen volgende week in. De finale is op zaterdag 21 december in Nice. Bayern München was één keer eerder de beste van de wereld (2001). In 1975 werd de finale niet gespeeld omdat Bayern en Independiente geen speeldata konden overeenkomen. Atlético Mineiro won het toernooi nog nooit.
Gastland hoopt op AS Monaco
AS Monaco mag voor de tweede keer deelnemen aan het toernooi om de wereldbeker. De eerste deelname, in 2000, verdiende de club door de Champions League te winnen. De tweede deelname, dit jaar, dankt de club aan het feit dat Frankrijk als gastland optreedt voor het WK clubteams. De kampioen van het gastland is namelijk ook geplaatst voor het WK. Bijster succesvol was AS Monaco bij de eerste deelname niet: de ploeg eindigde puntloos onderaan in een groep met het Braziliaanse Corinthians, het Spaanse Real Madrid en Al-Nassr uit Saudi-Arabië.
Bij Auckland City speelt Ivan Vicelich, de voormalige speler van Roda JC en RKC Waalwijk. De 37-jarige verdediger is een van de gezichtsbepalende spelers bij de kampioen van Oceanië, die al voor de vierde keer deelneemt aan het WK. In 2009 behaalden de Nieuw-Zeelandse semiprofs de vijfde plaats na zeges op Al Ahli (Verenigde Arabische Emiraten) en Mazembe PT (Democratische Republiek Congo).
Derde deelname op rij voor Monterrey CF
De winnaar van de eerste ronde treedt zaterdag in de kwartfinales aan tegen het Mexicaanse CF Monterrey, dat voor de derde achtereenvolgende keer de CONCACAF Champions League won. CF Monterrey heeft meerdere spelers in de selectie die aankomende zomer op het WK actief zullen zijn, zoals de Argentijnse verdediger José María Basanta en de Chileense clubtopscorer Humberto Suazo. De laatste, mogelijk tegenstander van Oranje in Brazilië, is met 115 doelpunten clubtopscorer aller tijden van Monterrey.
Bij de derde deelname hopen de Mexicanen het beter te doen dan de derde plaats van vorig jaar. In Japan was Chelsea met 3-1 te sterk in de halve finales. Monterrey was vervolgens in de strijd om de derde en vierde plaats met 2-0 te sterk voor het Egyptische Al Ahly.
Ervaren Egyptenaren tegen Chinese debutant
De kans bestaat dat Monterrey en Al Ahly elkaar dit jaar opnieuw zullen treffen. De Egyptenaren zijn niet alleen recordkampioen (36 titels) in eigen land, maar ook houders van het record voor de meeste eindzeges in de Afrikaanse Champions League (8). Al Ahly is ook een routinier bij het WK voor clubteams: met tien optredens in vier deelnames speelde het de meeste wedstrijden in de nieuwe opzet. In 2012 werd de club vierde, in 2006 zelfs derde.
Een probleem voor de Egyptenaren is het feit dat het al ruim twee jaar verstoken is van competitievoetbal. Een jaar na de protesten op het Tahrir-plein werd de club uit Caïro wereldnieuws toen in februari 2012 79 voetbalfans omkwamen bij politiek geïnspireerde voetbalrellen in Port Said. Sindsdien ligt de Egyptische competitie stil. Opmerkelijk genoeg prolongeerde Al-Ahly afgelopen seizoen wel zijn titel in het Afrikaanse Champions League-toernooi.
Laatste kunstje van Lippi?
Debutant Guangzhou Evergrande begint vrijdag tegen Al-Ahly. In november werd Marcelo Lippi met de Chinese landskampioen de eerste coach ter wereld die op twee continenten de Champions League won. Lippi, die in 1996 met Juventus de Champions League en de wereldbeker veroverde, tekende in mei 2012 een contract ter waarde van zo’n 30 miljoen euro voor twee jaar bij de club uit de miljoenenstad Guangzhou. In China hoopt men dat de succescoach na het WK voor clubteams de nationale ploeg onder zijn hoede wil nemen. Ondanks de exorbitante beloning van de hoofdcoach kent het kapitaalkrachtige Guangzhou Evergrande geen grote namen in de selectie. De Braziliaan Elkeson en de Argentijn Dario Conca zijn de opvallendste namen.
Wereldbeker drie keer prooi Nederlandse clubs
Na een eerste proef in 2000 wordt sinds 2005 in toernooiverband door de kampioenen van vijf continenten gestreden om het FIFA wereldkampioenschap voor clubs. Zowel FC Barcelona als Corinthians won het toernooi twee keer. Vorig jaar waren de Brazilianen in de finale te sterk voor Chelsea.
Het FIFA wereldkampioenschap voor clubteams is de opvolger van de officieuze wereldbeker waarin de winnaar van de Europa Cup I / Champions League en de winnaar van de Copa Libertadores (Zuid-Amerika) tegen elkaar uitkwamen. De eerste twintig jaar werd om de prestigieuze trofee gestreden in een thuis- en een uitduel. Van 1980 tot 2004 was Japan het strijdtoneel voor de prestigestrijd.
Drie keer won een Nederlandse club de wereldbeker. In 1970 was Feyenoord sterker dan het Argentijnse Estudiantes de la Plata, twee jaar later versloeg Ajax het Argentijnse Independiente. Het bleef bij die ene titel voor Cruijff en de zijnen, want in 1971 en 1973 sloeg het de uitnodiging om de wereldbeker te betwisten af. In december 1995 was het Ajax van Louis van Gaal in Tokio na strafschoppen te sterk voor het Braziliaanse Gremio. PSV verloor in 1988 juist na strafschoppen van het Uruguayaanse Nacional.